Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια

Σε παρέμβαση λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στα Ψαχνά Ευβοίας σήμερα το μεσημέρι προχώρησαν οι σεισμολόγοι.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.  

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος πανικός, αλλά προσοχή δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, σε δηλώσεις του στο protothema.gr επισήμανε ότι η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα, ενώ ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,6 Ρίχτερ.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, καθώς πρόκειται για σεισμική δόνηση μικρού μεγέθους.

Ο γεωλόγος- σεισμολόγος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην ίδια ιστοσελίδα ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους». Επιπλέον, σημείωσε ότι από τα πρώτα στοιχεία δεν προκύπτει συσχετισμός με τους σεισμούς που είχαμε πριν από καιρό στην Νότια Εύβοια ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι « είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ. «Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» εξήγησε οκ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί